Már kétszeres magyar bajnok a Szatymaz SE judósa, a tizenhárom éves Sándor Péter, aki a kistelepülésről jutna el majd egy olimpiára. A küldetés nem lehetetlen, főleg, ha Sándor Péter elszántságát nézzük.





A 2002-es születésű judós, aki a szegedi SZTE Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium hetedikes tanulója, jó úton halad, hogy egyszer majd egy ötkarikás játékokon szurkoljunk neki – mondjuk 2024-ben a majdani budapesti eseményen.

„Ötödik éve judózom, a nevelőedzőm Kovács Szabolcs. 2011-ben költöztünk Szatymazra, és két olyan sportág volt, amely a település repertoárjában a fiúknak megtalálható: a labdarúgás és a cselgáncs. Előbbivel indítottam, ám alig három hét után áttértem a judóra. Nem bántam meg: mozgékony voltam, a szüleim szerették volna, ha állandó terhelést kapok, én pedig megszerettem” – mesélt Sándor Péter.

A négyes átlagú, a nyelveket is szerető – oroszt, angolt tanul, és nem elképzelhetetlen, hogy továbbiakkal is szívesen megismerkedik – szatymazi diák kedvence természetesen a testnevelés. Judóban kétszeres bajnoknak vallhatja magát: előbb 2014-ben az 55 kilogramm diák A, majd 2015-ben a 60 kilogramm serdülő B-korcsoportjában lett bajnok négy győzelemmel, miközben tavaly a serdülő A-ban bronzérmet is szerzett, ehhez viszont öt mérkőzés kellett. Ezenkívül járt Budapesten (diákolimpia, kétszer harmadik hely), Szlovéniában a Koroska Openen (ötödik hely), illetve a romániai Aradon (serdülő B: első, serdülő A: harmadik hely) is.

„Példaképem Ungvári Miklós, illetve a görög Iliasz Iliadisz, a célom pedig eljutni egy olimpiára. Tudom, hogy népes a mezőny, hogy bonyolult a kvalifikáció, hogy ehhez Eb-n és vb-n is jól kell szerepelni, de vállalom a munkát. Hogy mi a kedvenc edzéselemem? Szeretem, amikor befejeződik... Félretéve a viccet mindent megcsinálok, amit jelenlegi edzőm, Szabó Csaba kér és mond, lehetőleg a maximális erővel, még akkor is, ha fáj, ha rossz. Heti kilenc tréningem van, ám a héten a fagyok miatt elmaradtak a reggeli futások. Vonz a dobogó, az, hogy nyerek, de a kudarcot is fel kell dolgozni” – mondta a tizenhárom éves fiatal, akinek a szülei mindent alárendelnek Péter sportolásának és tanulásának.


 
LEGYEN ÖN IS A KLUB TAGJA!
(Judoinfo.hu 2016
Forrás: Delmagyar.hu
Mádi József írása)